info@meddo.net

Drie Meddonaren Koninklijk onderscheiden

Burgemeester Bengevoord kwam vrijdag 26 april 2024 in Meddo om Fried Tuinte, Wim Klanderman en Jan Kortschot te verrassen met een Koninklijke onderscheiding, omdat zij zich ieder op hun eigen wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving.

De burgemeester maakte een feestelijke ‘Lintjestour’ door Winterswijk en haar buurtschappen om de onderscheidingen persoonlijk te overhandigen. Rond 11.15 uur kwam hij met zijn gezelschap in een oude T-Ford (1923) aan bij de kerk in Meddo, alwaar hij de lintjes overhandigde aan Fried, Wim en Jan. Familie, buurt en medebestuursleden van diverse verenigingen waren deelgenoot van dit festijn. We willen Fried, Wim en Jan van harte feliciteren met deze mooi onderscheiding en wensen hen nog vele mooie jaren als vrijwilliger toe.

Meddonaren Fried Tuinte, Jan Kortschot en Wim Klanderman samen met Burgemeester Bengevoord en loco Kinderburgemeester Fenne.

Fried Tuinte – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Fried Tuinte (71) is vanaf jonge leeftijd actief als vrijwilliger binnen het verenigingsleven. Voor veel verenigingen is hij een belangrijke spil. Voor verschillende verenigingen is hij actief als penningmeester, zoals voor volleybalvereniging MEVO, Algemeen Meddo’s Belang (AMB), Stichting Rommelmarkt Meddo en Schietvereniging Buksveld. Fried is ruim 40 jaar actief lid van Corsoclub Meddo. Hij is ruim 10 jaar secretaris van de vereniging geweest en is al ruim 20 jaar voorzitter van de commissie bloementeelt. Daarnaast is Fried bijna 20 jaar vrijwilliger bij Parochie HH. Paulus en Ludger, waarbij hij onder andere een grote bijdrage heeft geleverd bij het opstarten van de kerkradio in de H. Johannes de Doperkerk in Meddo. Sinds een aantal jaar is Fried hoofdboekhouder bij de Vincentius Vereniging in Groenlo.

Wim Klanderman – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Wim Klanderman (82) zet zich ruim 40 jaar op vrijwillige basis en met een grote betrokkenheid in voor diverse verenigingen in Meddo. Vanaf de oprichting is hij als vrijwilliger bij Corsoclub Meddo betrokken. Daarnaast is Wim vrijwilliger bij Sportclub Meddo en heeft hij hier ook ruim 15 jaar lang een bestuursfunctie vervuld. Ook is hij als vrijwilliger betrokken bij Verenigingsgebouw De Eendracht, waar hij verbonden is aan de groep ‘plasharkers’, die ervoor zorgt dat de parkeerplaats er altijd keurig bij ligt. In 2022 heeft Wim bijgedragen aan de aanleg van een invalidenparkeerplaats, een trottoir en het vervangen van riolering bij het verenigingsgebouw. Ook kennen we Wim allemaal als de collectant die in Meddo langs de deuren gaat voor het contributiegeld van Algemeen Meddo’s Belang (AMB) en Vereniging Volksfeest Meddo. Wim is nog steeds zeer actief binnen het verenigingsleven en levert een grote bijdrage aan het ‘naoberschap’ in Meddo.

Jan Kortschot – Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Jan Kortschot (69) zet zich al lang in als vrijwilliger bij diverse verenigingen en organisaties. Hij was 15 jaar bestuurslid van het Volksfeest Meddo. Daarnaast is de heer Kortschot al ruim 20 jaar actief als voorzitter van Algemeen Meddo’s Belang (AMB). Onder zijn voorzitterschap zijn diverse ontwikkelingen geweest, waaronder het opstellen van de Dorpsvisie in 2004, het project boerderijsplitsing, diverse ontwikkelingen in het centrum van Meddo en de recente Dorpsvisie 2022-2030. Ook is Jan bijna 15 jaar vrijwilliger bij de Hoogstambrigade Winterswijk. Jan is al ruim 50 jaar lid van de vereniging KWOV, en de laatste jaren zet hij zich in als vrijwilliger van de financiële commissie van de vereniging. Sinds een aantal jaar is Jan ook vrijwilliger bij stichting Techniek Lokaal Skills. Daarnaast is Jan al ruim 40 jaar lid van de PvdA Winterswijk en zet hij zich in voor het democratisch domein.

Enkele afbeeldingen van de bijzondere dag

In totaal werden 16 Winterswijkers onderscheiden. 14 personen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en 2 tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Meer lezen? Zie het nieuwsbericht van de gemeente.