info@meddo.net

Interview met Wim Annen, koper Meddose kerk

Wim Annen heeft de kerk in Meddo gekocht, per 7 oktober 2022 is hij de eigenaar van het kerkgebouw, de pastoriewoning en de pastorietuin. Wie is Annen en wat wil hij met het gebouw doen? Daarover vertelt hij in dit artikel.

Eerst een korte introductie: wie is Wim Annen en waar woont u? 
Ik ben Wim Annen, 75 jaar jong, gelukkig getrouwd met Leny en we wonen in Hoogeveen, Drenthe. Ik ben gelovig opgevoed, gereformeerd. 

Waarmee heeft u kapitaal vergaard en waarom investeert u uw geld in kerken die u wilt behouden als kerk en niet gaat verbouwen tot appartementen? 
Ik zit vanaf mijn 18e jaar al in het onroerend goed. Ik heb kapitaal gewonnen, maar ook verloren. Maar nu ben ik op een punt in mijn leven om iets te doen voor een gemeenschap. Ik wil kerken bewaren en kerkmuren (muren van het geloof) afbreken. Door iets te creëren voor iedereen, alle geloven (en de niet-gelovigen) bij elkaar te zetten, krijg je veel meer mensen mee. 

Ik heb op dit moment vier kerken in bezit, en ben met een aantal nog in gesprek. Ik verwacht op korte termijn zo’n tien kerken te kopen en deze te behouden voor de gemeenschap. Ik ben van mening dat er in de toekomst meer behoefte aan kerken als bezinningsruimte komt en wil daarom nu behoeden dat er appartementencomplexen van kerkgebouwen worden gemaakt. Ik heb vanaf het begin gezegd: als de gemeenschap er het liefst appartementen in wil, dan haak ik af als koper. Mijn voorkeur gaat uit naar een sociaal maatschappelijke invulling, iets waar iedereen wat aan heeft. 

Waarom de kerk van Meddo? 
Ik heb me in Meddo verdiept en Meddo is een unieke gemeenschap, waar al meerdere geloven met elkaar door één deur kunnen. De inwoners laten zien dat ze open staan voor samenwerking. Ze proberen elkaar iets te gunnen en zijn eerlijk. De Achterhoekse mentaliteit is niet veel anders dan de Drentse, waar ik vandaan kom. 

Het is uw wens dat de gemeenschap zelf invulling geeft aan het kerkgebouw. Maar de gemeenschap heeft nu geen idee hoeveel jaarlijkse inkomsten er uit de verhuur van de ruimte moet komen. Kunt u hier iets over zeggen? 
De huurprijs wordt later vastgesteld. Er is afgesproken dat er op basis van de taxatiekosten van de kerk en de verbouwkosten een huurprijs wordt vastgesteld. Dit gebeurt in overleg met de beheergroep die in Meddo wordt opgericht. 

Tijdens de kennismakingsbijeenkomst in Meddo (6 september jl.) zijn diverse opties genoemd voor een nieuwe invulling van de kerk. Bijvoorbeeld: een plek voor rouw-, trouw- en geloofsbijeenkomsten, een plek om workshops of cursussen te geven of volgen, een tentoonstelling, een bioscoop, een concert, maar ook een trampolinepark, een sportzaal / yoga-ruimte, een plek om kantoorunits of thuiswerkplekken in te richten, een gebouw met actieve mogelijkheden zoals abseilen richting de tuin van Spiekerman etc. Heeft u nog zeggenschap in wat er komt / maakt dit voor u nog uit? 
De invulling gebeurt in overleg tussen mij en de nieuw op te richten Meddose beheergroep. Deze bestaat uit inwoners die gaan bekijken welke invulling de kerk krijgt. Het is notarieel vastgelegd dat vier dingen niet mogen in deze kerk: geen seksclub, geen drugs, geen wapens en geen onchristelijke dingen. Mijn voorkeur gaat uit naar een sociaal maatschappelijke invulling. Onlangs ben ik met de gemeente in gesprek geweest over het gebouw, deze heeft een gemeentelijke monumentenstatus en mag aan de buitenzijde niet veranderen. Maar in de kerk gaan we wel aan de slag, we gaan het verduurzamen en er komen extra voorzieningen, zoals twee toiletten en een keukenblok voor het zetten van koffie/thee. We zorgen voor een up-to-date geluidsinstallatie en beamer. En de kerkbanken verruilen we voor andere zitplekken. De kerkbanken worden binnenkort te koop aangeboden aan de Meddose bevolking. 

Over de kerktuin is nog niet gesproken, behoort de kerktuin ook tot een ruimte waar de inwoners van Meddo mogen meedenken over de invulling? 
Ja, de nieuwe beheergroep mag ook een invulling bedenken voor de kerktuin. 

En hoort de pastoriewoning ook bij de verkoop?  
Ik heb de pastoriewoning ook aangekocht, vanuit het bisdom zijn kerkgebouw, pastorietuin en pastoriewoning als één geheel ter verkoop aangeboden, maar de pastoriewoning gaat niet terug naar de Meddose gemeenschap. Momenteel zitten er nog huurders in, die mogen er blijven wonen tot ze niet meer willen of kunnen.

U heeft de kerk in Doetinchem ook gekocht. Welke invulling heeft deze momenteel? 
Het kerkgebouw wordt gebruikt door een kerkgemeenschap en het bijgebouw wordt gebruikt voor vergaderingen of presentaties etc. Er is zeker drie à vier keer in de week een activiteit. 
Ter inspiratie, zie: www.destadswaldoetinchem.nl