info@meddo.net

Reanimatiecursus EHBO Meddo

EHBO Meddo: word ook burgerhulpverlener en help levens redden

Tegenwoordig zie je in heel Winterswijk en in het buitengebied overal groene kasten. Hierin zit een AED. Maar wat is dat en hoe werkt het? En is er een cursus mogelijk? In dit artikel lees je er meer over.

Een AED is een Automatische Externe Defibrillator. Dit apparaat wordt als een extra hulpmiddel gebruikt tijdens de reanimatie van iemand die een hartstilstand heeft. Het wordt op het lichaam aangesloten en beoordeelt of een elektrische schok noodzakelijk is door het hartritme te bepalen. De AED werkt alleen als het hart nog iets in beweging is. Dit noemt men defibrilleren. Zo’n elektrische schok geeft het hart een prikkel. Nadat de AED een schok heeft gegeven moet je altijd doorgaan met reanimeren. Je wilt namelijk dat het hart het bloed weer gaat rondpompen.

Verspreid in Winterswijk, de buurtschappen en het buitengebied hangen inmiddels ruim 120 AED’s. In heel Meddo hangen 7 AED’s die altijd bereikbaar zijn. Je vindt ze hier: De Sevinkmolen – Meddoseweg 40, Bed & Breakfast de Schoppe – Zwillbroekseweg 7, Overkamp Meddo B.V. – Geldereschweg 106, Landgoedcamping Poelhuis – Poolserweg 3, Sportclub Meddo – Eibergseweg 1, Autobedrijf Hijink – Groenloseweg 143, Groepswoning Meddo – Goorweg 12.

Wat moet je doen als iemand een hartstilstand krijgt?

Als iemand een hartstilstand krijgt, bel je zo snel mogelijk 112. Je geeft aan dat er een bewusteloos slachtoffer is en je vraagt om een AED. De 112-centrale vertelt wat je verder moet doen. De 112-centrale zet ondertussen alles in werking. De professionele hulpverlening wordt opgeroepen. Ook krijgen mensen die aangemeld zijn bij HartslagNu een oproep via hun mobiel om naar het slachtoffer te gaan. Dit zijn burgerhulpverleners. Zij hebben allemaal een reanimatiecursus gevolgd en weten hoe een AED werkt.

Alleen de burgerhulpverleners die in de buurt van een slachtoffer zijn, worden opgeroepen. Sommige burgerhulpverleners krijgen de opdracht om direct naar het slachtoffer te gaan om te reanimeren. Andere burgerhulpverleners krijgen de oproep om eerst een AED te gaan halen. Zij krijgen via HartslagNu de locatie van de dichtstbijzijnde AED en de pincode om de groene kast waarin de AED zit te openen. De eerste burgerhulpverlener die bij het slachtoffer is, start direct met de reanimatie. Ondertussen zal ook de tweede burgerhulpverlener met een AED arriveren. Terwijl de burgerhulpverleners gestart zijn met de reanimatie en het aansluiten van de AED, zullen ondertussen de professionele hulpverleners arriveren. De ambulancemedewerkers geven aan wanneer je mag stoppen met de reanimatie.

Niet iedereen kan zomaar bij de AED’s. Er is immers een pincode nodig en daarnaast is het verstandig dat je eerst een reanimatiecursus hebt gevolgd. Dit kun je bij EHBO Meddo doen. Tijdens zo’n cursus leer je hoe je moet reanimeren en hoe je een AED moet gebruiken. Daarna volg je elk jaar een herhalingsles voor de reanimatie en AED. Daarnaast kun je je aanmelden als burgerhulpverlener bij HartslagNu. Meddo heeft op dit moment 19 burgerhulpverleners, maar voor een goede dekking is 2% van het inwoneraantal nodig. Dat betekent dat er in Meddo zo’n 31 burgerhulpverleners nodig zijn.

Volg ook een reanimatiecursus, word burgerhulpverlener en help levens redden!

De eerste zes minuten zijn cruciaal bij een hartstilstand. Als je binnen die zes minuten begint met reanimeren dan is de overlevingskans het grootst. Het gebruik van een AED vergroot de overlevingskans zelfs nog meer. Het volgen van een reanimatiecursus (incl. AED gebruik) is dus enorm waardevol. Zie voor meer informatie en het actuele cursusaanbod: www.ehbo-meddo.nl

Wil je je aanmelden als burgerhulpverlener of meer informatie over deze rol, kijk dan op: www.hartslagnu.nl

Door: Hilken Tiggeloven, EHBO Meddo