info@meddo.net

Elbekurkie Meddo: al 50 jaar een begrip in de regio

Het jubileumweekend ter ere van Elbekurkies 50-jarig bestaan was een grandioos succes en zal nog lang in de herinneringen van de Meddose gemeenschap blijven hangen. Alles wat nodig is voor een geslaagd feest was aanwezig: een volle koelcontainer, drie dagen lang zomerse temperaturen en een tent vol gezellige mensen. Het jubileumweekend vond plaats op 8, 9 en 10 september in de tuin van Motor Hotel Onland.

Elbekurkie heeft de afgelopen vijf decennia een diepgaande invloed gehad op de jeugd van Meddo. Het jongerencentrum heeft een unieke sfeer die moeilijk in woorden is te vatten, maar die sterk wordt gevoeld door de meer dan 250 leden die zich er thuis voelen. Het is een plaats waar jongeren van alle leeftijden samenkomen en een gevoel van verbondenheid ervaren. Door de jaren heen heeft “De Kurk” zich ontwikkeld tot een begrip in de omgeving. Jongeren uit Meddo en omstreken komen er graag om samen een gezellige avond te hebben. Dat is altijd de essentie geweest van Elbekurkie.

Een unieke kracht van samenwerking

Een opvallend aspect van Elbekurkie is dat het al vijf decennia wordt beheerd door de jongeren zelf. Samen met een enthousiaste groep jongeren heeft het jongerencentrum al heel veel bereikt. Voorzitter Ymen Hoenink benadrukt: “Het bijzondere aan Elbekurkie is dat het al 50 jaar door jongeren in stand wordt gehouden. Samen met een grote groep jongeren in de leeftijd van 16 tot 35 jaar krijgen we heel veel voor elkaar, dat maakt het echt uniek.”

Dit was ook te zien voorafgaand en tijdens afgelopen jubileumweekend. Er is een grote groep vrijwilligers die zich voor Elbekurkie wil inzetten. Denk aan het helpen met de opbouw, de bardiensten, de entree of de jassenwagen. Dat is enorm mooi om te zien en daar zijn wij als bestuur ontzettend trots op.

Een geslaagd weekend

Het feestweekend begon op vrijdagavond 8 september met optredens van DJ Double B en de Bende van Ellende. Op zaterdagmiddag 9 september was er plaats voor het officiële gedeelte. Een hartverwarmende receptie waarvoor alle oud-leden, sponsoren en iedereen die zich betrokken voelt bij Elbekurkie waren uitgenodigd. Tijdens de receptie was er ruimte om herinneringen op te halen, verhalen van vroeger te delen en te zien hoe Elbekurkie door de jaren heen is gegroeid. Het programma omvatte enkele toespraken door oud-leden, een fantastisch opgezet museum in Elbekurkie en een bezoek van Sandra Metaal-Ten Dolle van de Gemeente Winterswijk (in haar functie als locoburgemeester). Daarnaast hebben we het speciale jubileumboek, over de rijke geschiedenis van Elbekurkie, onthuld.

We waren verheugd om talloze genodigden te mogen verwelkomen op de receptie, waardoor het een onvergetelijke bijeenkomst werd waar oude vriendschappen werden vernieuwd en nieuwe herinneringen werden gecreëerd.


Na de receptie gingen de meeste 65+ers weer naar huis, maar… voor de rest ging jong en oud nog naar het avondfeest. Met optredens van DJ Double B en de band Achtung werd het een dolle boel in en buiten de tent.

Zondagmiddag ging het feest verder met meerdere muzikanten, maar in de middag ook vertier voor de jeugd van Meddo. Deze doelgroep vergeten we niet, want zij zijn straks de toekomstige Elbekurkie-gangers. Het jubileumweekend van Elbekurkie was niet alleen een viering van 50 jaar bestaan, maar ook een bevestiging van de onschatbare waarde die het jongerencentrum heeft voor de Meddose gemeenschap. Terwijl we terugblikken op dit evenement, kijken we ook vol vertrouwen uit naar de komende jaren waarbij Elbekurkie een positieve bijdrage blijft bieden aan jong en oud in Meddo.