info@meddo.net

Meddo viert groots volksfeest op nieuwe locatie

Heerlijk weer, super muziekkorps, enthousiaste kinderen, vrolijke groepen en buurten, trotse ouders en nieuwsgierig publiek. De beste ingrediënten voor een prachtige optocht. En dat was het dus ook tijdens het Volksfeest in Meddo. Een lange stoet met knap geknutselde wagentjes, forse wagens en mega trekkers vermaakten toerist en inwoners.

Heerlijk weer, super muziekkorps, enthousiaste kinderen, vrolijke groepen en buurten, trotse ouders en nieuwsgierig publiek. De beste ingrediënten voor een prachtige optocht. En dat was het dus ook tijdens het Volksfeest in Meddo. Een lange stoet met knap geknutselde wagentjes, forse wagens en mega trekkers vermaakten toerist en inwoners.

Een nieuwe route, een nieuw kermisterrein op een nieuwe locatie. En dat was voor enkele mensen toch wel even zoeken. Met de route-beschrijving op zak werd er af en toe hollend van de ene zichtlocatie naar de andere bewogen. 

Nieuwe locatie
Na de optocht legde voorzitter Roy te Brake aan de inwoners uit wat er allemaal aan dit Volksfeest is vooraf gegaan. In april had het bestuur van de grondeigenaar te horen gekregen dat ze geen gebruik meer mochten maken van het terrein waar het Volksfeest al vele jaren werd gehouden. 
Een flinke domper voor het bestuur, ook al omdat de vergunningsaanvraag al was ingediend, de draaiboeken waren allemaal gebaseerd op de oude locatie en nu konden al die plannen grotendeels de prullenbak in. Men moest op zoek naar een nieuwe locatie waarbij rekening gehouden moest worden met heel veel randzaken: drinkwatertoevoer, electriciteit en afvalwater-afvoer en natuurlijk de verkeersveiligheid.

Toch kwamen enkele locaties in aanmerking en na diverse gesprekken met grondeigenaren werd gekozen voor de locatie aan de Eibergseweg van de familie Te Brake. Het terrein was al bekend als evenemententerrein omdat het oldtimerfestival hier al meerdere keren werd georganiseerd. De grondeigenaar gaf het bestuur alle vrijheid om er iets moois neer te zetten. En dat is meer dan gelukt.  Door inzet van vele vrijwilligers en materiaal beschikbaarheid van vele ondernemers is een geweldig feest geworden. De opstelling deed enorm gezellig aan, de botsauto’s zijn vervangen door een heuse cake-walk die enorm in trek was bij de jeugd.
Het bestuur van Volksfeest Meddo is uitgebreid met Jacqueline Elsinghorst en Thijme Hijink. Het totale bestuur bestaat nu uit 12 enthousiaste personen.

Feest
Nadat burgemeester Bengevoord het volksfeest voor geopend verklaarde vertrokken de kinderen met de muziek naar buiten voor de kinderspelen, aangemoedigd door trotse ouders en grootouders. De volksspelen voor volwassenen werden ondanks het warme weer fanatiek gespeeld. De band Shirtless vermaakte tot 17.00 uur het publiek waarna de tent een paar uur gesloten werd en iedereen eventjes thuis in de koelte kon bankhangen.

Vanaf 20.00 uur werd de wat ‘oudere jeugd’ prima vermaakt bij Spiekerman door Dick van Altena en The Wieners en voor de wat wildere jeugd was er in de tent een optreden van Take Some. Tot laat in de nacht was men op de been in Meddo. Toch was iedereen rond 9.00 uurde volgende ochtend weer present in de straten van Meddo om het reveille blazen door St. Jan aan te horen en de start van de optocht te bewonderen. Bjj Elbekurkie was er een tussenstop, waar koning Jarmo Klanderman iedereen had uitgenodigd voor een hapje en een drankje. 

Vrijheidsboom
Na een ludieke toespraak van de voorzitter en Jarmo vertrokken de aanwezigen naar de pastorietuin waar wethouder Sandra Metaal en Wim Aalderink de vierde vrijheidsboom (van de totaal 9) in de gemeente Winterswijk onthulden. De boom staat voor de verbinding tussen de buurtschappen en het centrum van Winterswijk en is ontworpen door Daan de Leeuw en mogelijk gemaakt door Wenninkhof en fa. Overkamp uit Meddo. Na het aansluitend vaandelzwaaien vertrok de optocht naar het Volksfeestterrein voor het koningsschieten, het vogelgooien en het jeugdschieten. 

Vogelschieten
De vogel van het jeugdschieten besloot in een heel rare bocht te gaan hangen en na zwaar beraad werden er twee jeugdkoningen uitgeroepen: Lana Koldeweij en Joppe Kraak. Bij het vogelgooien werd het spannend en na vele schamp-worpen werd Nardy Frenken de koningin. Een paar minuten later aan het begin van de tweede ronde knalde bij de vogelstang Louis Smeenk de vogel naar beneden en kon de huldiging van de gelukkigen beginnen. En natuurlijk barstte het feest tot eind van de middag weer los. Veel oud-Meddonaren waren naar het feestterrein gekomen en de herkenning en oude verhalen onder de muziek van Curls on Fire, De Eierjongens en De Partypoppers waren een mooie combinatie tot het begin van de avond. 

‘s Avonds raakte de tent bomvol onder de opzwepende muziek van Cabrio. Aan de kleine oogjes en hese stemmen van de feestvierders die zondagmiddag naar het feestterrein kwamen was te merken dat het zeer laat is geworden op de dorstige zaterdagavond. 

Ludieke bingo
Zondagmiddag stond er voor samengestelde teams een heuse bingo op het programma met daarin hilarische opdrachten die dolenthousiast werden uitgevoerd. Het team van de Vliegende Partners behaalde de meeste punten en konden met een mooie beker huiswaarts keren.
De Voute DJ’s met de Radje Platje Disco show vermaakten het publiek daarna uitstekend. Al met al kijkt het bestuur maar ook zeker de inwoners terug op 3 dagen aldebarstend mooi feest!

Foto’s en video:

Dag 1

Dag 2

Dag 3

krantenartikel AN 4 juli 2023

Uitslagen van de volksspelen:

Spieker slaon

 1. Roy Prinsen
 2. Gerard Collin
 3. Harry Wallerbos
 4. Dolf Prinsen

Muizenspel

 1. Tjeerd de Graaf
 2. Natasja Halleriet
 3. Teun Huiskamp
 4. Dirk Geesink

Bierglazenspel

 1. Jetske de Graaf
 2. Tjeerd de Graaf
 3. Mini Uwland
 4. Leen Tiggeloven

Sjoelen

 1. Sierd te Koppele
 2. Isa Raben
 3. Jetske de Graaf
 4. Rutger Bemers

Kazenspel

 1. Teun Huiskamp
 2. Femke Raben
 3. Tom ten Barge
 4. Daan Bent

Stokvangen

 1. Eline Raben
 2. Manfred Smeenk
 3. Kyra Stemerdink
 4. Ilse Smeenk

Puntensjoelbak

 1. Daan Bent
 2. Mark te Brummelstoete
 3. Werner van Rossum
 4. Manfred Smeenk

Trekbiljart

 1. Gerrit Oonk
 2. Job Geerdink
 3. Rick Tiggeloven
 4. Timo ten Damme

Passepartout

 1. Miranda Altena
 2. Femke Raben

Fladderschieten

 1. Marco Raben
 2. Edy Nienhuis
 3. Raymond Hoog Antink
 4. Sten Pierik