Wat houdt je baan als wijkagent in?
Ik ben wijkagent voor het buitengebied van Winterswijk en werk samen met collega’s die hun diensten draaien in Winterswijk zelf. We vallen onder het team Achterhoek-Oost.
Winterswijk buitengebied is een groot gebied. Het gaat in mijn geval om de negen buurtschappen van Winterswijk, maar ik zeg ook vaak: “Ik ben wijkagent voor Meddo plus acht buurtschappen”, want Meddo is toch wel een stuk groter dan de overige kernen. Maar in de basis ben ik dus voor heel Winterswijks buitengebied regiehouder van meldingen. Als er een melding is, dan word ik richting die melding gestuurd en is het aan mij om te beoordelen wat er nodig is. Soms een goed gesprek, een andere keer de inzet van andere instanties/hulpdiensten of wat vaker toezicht.
Als er in een bepaalde wijk regelmatig een probleem speelt, dan rij ik er wat vaker langs. Dan verscherpen we het toezicht of ga ik vaker op wijkbezoek. Het is belangrijk dat mensen me weten te vinden, maar ik zoek de mensen ook op.
Het buitengebied van Winterswijk is enorm uitgestrekt. Ik kan dus bijvoorbeeld niet in Meddo en het Woold tegelijkertijd aanwezig zijn. Daarom zijn jullie ogen en oren in de wijk extra belangrijk en hebben we elkaar nodig.
Waarvoor mogen mensen jou benaderen?
Iedereen weet, is het spoed, dan bel je 112. Dus bij een levensbedreigende situatie bel je direct het alarmnummer.
Maar voor overige zaken, zoals overlast, een burenruzie, een thuissituatie die onveilig voelt, dingen die je niet vertrouwt, bel je het reguliere nummer: 0900 88 44. Je hebt dan eerst contact met de algemene centrale van de politie, maar daar kun je mijn naam noemen en word je doorverbonden met mij of maken ze een terugbelverzoek en neem ik contact met jou op.
Bij burenconflicten vraag ik wel eerst of er al aan buurtbemiddeling is gedacht, want contact met de mensen van buurtbemiddeling is laagdrempeliger dan een situatie waarbij de politie tussen beide moet komen.
Je kunt zaken die niet dringend zijn, ook online melden. Ga hiervoor naar www.politie.nl. Een voorbeeld die je kunt melden is een poging tot oplichting via de mobiel. Word je geappt met bijvoorbeeld een tekst in de trant van: “Hoi ma, ik heb een nieuw nummer en geld nodig” geef dit nummer dan online aan ons door. Als er vaker een melding komt over een bepaald telefoonnummer, dan kunnen we daar onderzoek naar starten.
Als de politie niet hoort dat iets speelt, dan lijkt het er niet of nauwelijks te zijn en kunnen wij er geen onderzoek naar doen of inzet op plegen. Dus mijn advies is: meld zoveel mogelijk.
Welke problemen kom je zoal tegen in het buitengebied?
Dat is heel divers. Zo heeft het buitengebied van Winterswijk een groot grensgebied, met transporten van bijvoorbeeld gestolen goederen of drugs. Ook komen we zaken tegen die te maken hebben met natuur en milieu. Verder hebben we veel toerisme en veel grote en kleine vakantieparken waar veel mensen verblijven: in een groot deel van het jaar is het inwoneraantal van het buitengebied dus een stuk hoger. Dit brengt ook extra overlast met zich mee.
Verder zie je ondermijning: bijvoorbeeld mensen die een leegstaande schuur hebben worden benaderd met soms mooie beloftes van hoge financiële vergoedingen wanneer de schuur gebruikt mag worden. Trap hier niet in, want voor je het weet zit je verstrikt in het web van bijvoorbeeld de drugswereld. Dus laat je nooit zomaar verleiden door mooie woorden en maak altijd melding wanneer je benaderd wordt, want dan staat het bij de politie in het systeem genoteerd en kunnen wij gerichter onderzoek doen.
En onthoud: als je verdachte personen ziet of situaties die niet passen in het straatbeeld, meld het dan! De meldingsbereidheid is in het buitengebied wat lager, maar we komen liever tien keer voor niets, dan dat we te laat zijn en dat de inbrekers hun slag hebben geslagen.
Waar we wel meldingen over krijgen is wanneer een groepje jongeren ergens zit. De beller denkt vaak dat ze aan het dealen zijn. Maar waar kan de jeugd tegenwoordig naartoe? Voor de 12-18 jarigen wordt er weinig georganiseerd, dus dan is het niet zo gek dat ze elkaar soms in het buitengebied opzoeken. Dat hoeft niet meteen te betekenen dat ze aan het dealen zijn. Maar als ze troep achterlaten, dan gooien ze wel hun eigen glazen in en gaan we zeker vaker controleren. We spreken de jongeren aan en als ze dan verder niets te verbergen hebben, geen verkeerde dingen doen, dan laten we ze zitten.
Tijdens de middag over babbeltrucs was je ook aanwezig. Neemt deze trend toe?
De laatste jaren is dat vaker het geval. Het gaat steeds in golfbewegingen, dan popt er weer een groep op, daarna is het een aantal maanden rustig. We zien dat veelal senioren benaderd worden tijdens de babbeltrucs. In de kleinere dorpen zijn meer senioren, daar zijn deze bendes dus wat actiever.
Tips om babbeltrucs te voorkomen zijn:
- Ken je de persoon aan de deur niet, doe dan niet zomaar de deur open. Vraag altijd om een legitimatiebewijs en als ze zeggen dat ze bijvoorbeeld bij een bank of thuiszorg werken, wees dan op je hoede, want medewerkers van deze bedrijven komen niet zomaar langs, zij maken van tevoren een afspraak.
- Heb je een onbekende aan de lijn, hang dan op. Belt iemand je met de mededeling dat ze van de politie of de bank zijn, onthoud dan: overheidsinstanties vragen nooit of je sieraden in huis hebt, ze vragen niet naar je pincode. Je mag best gezonde argwaan hebben en vertrouw altijd op je onderbuikgevoel. Als je tijdens het gesprek de boel niet vertrouwt, hang dan op. Je kunt dan in ieder geval de politie (of bank) zelf terugbellen en vragen of het klopt dat je net gebeld was. Alle instanties kunnen in hun systeem zien of iemand van hun bedrijf je had gebeld of niet.
Het is bekend dat de politie een tekort aan personeel heeft. Misschien kun je nog een korte oproep doen om mensen te motiveren bij de politie te gaan?
Voor mij is politie echt mijn ding, ik haal veel voldoening uit het werk. Ons werk is divers en je weet nooit wat de dienst je brengt. Zo sta je bij een burenruzie, even later bij een verkeersongeval hulp te verlenen om vervolgens later weer een verdachte aan te houden voor een diefstal.
We worden in de opleiding goed getraind in het omgaan met verschillende mensen in uiteenlopende situaties. Ik weet bijvoorbeeld dat mensen die brutaal tegen de politie doen, dit doen tegen het uniform. Ze zijn kritisch op de overheid. Maar het is niet persoonlijk bedoeld en daardoor gaan die opmerkingen snel langs me heen.
De meerderheid van de mensen die ik spreek is positief en dankbaar voor alle hulp. En daar doe ik het voor.
Natuurlijk zie ik ook ellende en werk ik onregelmatige diensten (avond/nacht/weekenddiensten), maar dat is soms juist ook weer goed te combineren met thuis, want ik ben dan op andere momenten in de week weer vrij. En ikzelf vind die onregelmatigheid juist ook wel weer fijn.
Wil je ook werken bij de politie, kijk dan eens op: https://kombijde.politie.nl/vacatures
Op de politieacademie stromen momenteel jaarlijks duizenden leerlingen in, maar daartegenover hebben we te maken met een hoge uitstroom van agenten die met pensioen gaan of een ander beroep kiezen. We hebben die nieuwe aanwas dus hard nodig.
Jongeren die te jong zijn voor de politieacademie kunnen bijvoorbeeld eerst bij het Graafschap College de opleiding tot Handhaver toezicht en veiligheid openbare ruimte volgen, dan doen ze al wat ervaring op in het werkveld.

Meer weten? Hier kun je terecht
Op de website van de politie is veel informatie te vinden, zie www.politie.nl
Wil je misdaad anoniem melden, ga dan naar www.meldmisdaadanoniem.nl of bel 0800 7000.
In de huiskamer van Meddo liggen brochures van de politie met informatie over o.a. online fraude, babbeltrucs, senioren en veiligheid en hoe herken je ondermijning in het buitengebied.