Hoe loopt het met de geldinzameling? Komt jullie streefbedrag van 200.000 euro in zicht?
De tussenstand is dat we nu, 19 oktober, op een bedrag van 113.000 euro zitten. We hebben goede hoop dat we het streefbedrag gaan halen, aangezien er nog maar een klein deel van de bevolking heeft gereageerd. We verwachten echt nog wel meer toezeggingen en geven iedereen daar tot eind oktober de tijd voor. Via deze link is een formulier te downloaden om geld te doneren.
Welke plannen wil de Stichting graag uitvoeren wanneer het streefbedrag wordt gerealiseerd?
Zodra het streefbedrag in beeld is, proberen we het kerkgebouw inclusief een groot deel van de tuin aan te kopen en zorgen we voor een betere akoestiek, goede verwarming boven bij het koor en een nieuwe keuken. Ook gaan we enthousiast aan de slag met alle aanvragen die binnenkomen.
Wat we regelmatig horen is dat veel mensen een sociale plek missen. Een ontmoetingsplek. Dat willen we graag ontwikkelen. Verder stellen we het pand open voor tentoonstellingen, beurzen en zien we het ook voor ons dat er modeshows / bruidsshows worden gehouden. En rouw- en trouwdiensten blijven ook een bron van inkomsten.
Beide Meddose horecabedrijven Spiekerman en De Eendracht blijven betrokken bij de activiteiten. De opdrachtgever mag zelf bepalen welke horeca ze in willen schakelen, maar wij adviseren wel beide Meddose horecabedrijven.
Wat is er eigenlijk misgegaan in jullie samenwerking met Annen?
Het probleem is dat er nu twee huurders van de kerk zijn: Stichting Naoberkark (wij) en de parochie (locatie Groenlo). Dit gaat niet altijd samen. Als er bijvoorbeeld een dubbele boeking is, dan heeft de parochie voorrang. Dit komt, omdat de parochie met Annen heeft afgesproken dat zij de kerk voor vijf jaar willen huren en daar hebben ze het geld ook voor overgemaakt, dus hun wensen gaan voor.
Maar de locatieraad van Meddo wist niets van deze afspraak en heeft ondertussen met ons, Stichting Naoberkark, afgesproken dat zij de eerste drie jaar een vast bedrag per maand betalen, zodat de stichting rustig en verantwoord kon opstarten. De locatieraad wilde zo de nieuwe invulling van de kerk voor 100% ondersteunen. Maar de parochie is hier dus aan voorbijgegaan en had al een huurcontract voor de locatieraad met Annen opgesteld. De Stichting is zo gepasseerd en ontvangt dus geen geld van de locatieraad.
En ook al zou de Stichting deze inkomstenderving kunnen dragen en andere inkomstenbronnen vinden, dan nog loop je tegen problemen aan, want wie gaat bijvoorbeeld schade betalen of zorgt voor reparaties aan het gebouw? Dit dubbele huurcontract geeft onduidelijkheid. Zo willen we dus niet verdergaan.
Waarom willen jullie de kerk terugkopen?
Als de BV van Annen de eigenaar blijft, beslist familie Annen (vader en zoon) over het wel of niet verbeteren van zaken, zoals de akoestiek of de verwarming. En daar willen zij niet in gaan investeren. Dit betekent dat wij meerdere activiteiten (bijv. muziekoptredens of een beurs) moeten annuleren, omdat de ruimte in de winter niet warm genoeg is. Dus krijgen we geen inkomsten binnen om huur aan Annen te betalen.
De Stichting kan nog tot eind dit jaar huur betalen, daarna gaat Annen de kerkdeuren wellicht sluiten. Wat heb je dan: de huidige vrijwilligers die onderhoud aan kerk en kerktuin doen, stoppen met hun werkzaamheden. Dus de kerk en de tuin gaan verloederen, er kan een instelling met minder wenselijke activiteiten in komen, of iemand koopt het op om er appartementen in te maken. De gemeenschap heeft er dan geen grip meer op.
Het is nog steeds de doelstelling van de Stichting dat we de kerk willen behouden voor de gemeenschap. Niet alleen voor de katholieken onder ons, maar voor alle Meddonaren. We denken dat het een aanvulling is voor Meddo.
We vinden het belangrijk dat de kerk open blijft voor jong en oud en het een plek is waar iedereen terechtkan voor een activiteit, bijvoorbeeld een expositie of een muziekoptreden. We streven naar een sociaal gebouw, waar mensen samenkomen voor een praatje en een kopje koffie. Door samen de kerk terug te kopen, kunnen we het gebouw behouden voor alle inwoners en er extra functies aan geven.
Dit is ook de reden geweest dat August in het tv-interview met RTV Slingeland heeft gezegd dat hij niet wil dat enkele ondernemers het pand opkopen; het is de bedoeling dat zoveel mogelijk Meddonaren samen de kerk gaan kopen in plaats van dat één of een paar ondernemers de kerk gaan opkopen en hierdoor zeggenschap krijgen. We hebben ondertussen ook alle Meddose bedrijven benaderd voor een donatie en hopen natuurlijk op voldoende giften. Wat we met het interview van RTV Slingeland probeerden te zeggen is dat we niet op zoek zijn naar een paar geldschieters, maar dat we juist willen dat zoveel mogelijk inwoners eraan bijdragen. Dit geeft een betere band met de ruimte. Misschien dat ondernemers die het interview hebben gezien deze opmerking verkeerd hebben opgevat. Dat is zeker niet de bedoeling geweest. We kunnen niet zonder de kracht van de Meddose bedrijven en hopen dat zoveel mogelijk Meddose ondernemers ons initiatief ‘Red de Naoberkark’ financieel ondersteunen.
Hoe belangrijk is het kerkgebouw in Meddo?
De kerk is een karakteristiek gebouw in Meddo, het middelpunt van het dorp met een grote historische waarde. Het zou jammer zijn wanneer deze verloren gaat voor de gemeenschap.
Afgelopen jaar hebben we diverse activiteiten in de kerk gehad. Denk aan de rommelmarkt, de kerstviering van de basisschool, het kerstconcert van Sint Jan, de diensten van de katholieke gemeenschap en de onafhankelijke katholieke kerk. Maar ook vijf begrafenissen, de KunsToer in het pinksterweekend, de dialectdag van West-Münster en Achterhoek en de startbijeenkomst van de Dorpendeal. Dit willen we graag zo voortzetten.
Wat inwoners van andere dorpen kunnen, kunnen wij Meddonaren toch ook? In Rekken hebben de inwoners kerk + café gekocht en maken ze er een gemeenschapsgebouw van. In Voor-Beltrum is het ook gelukt. Dus kom op Meddo!
Waarom hebben jullie een paar jaar geleden niet een soortgelijk initiatief gehouden om toen de kerk + pastorie + kerktuin te kopen?
In 2021 moesten we een groter bedrag inleggen, want de parochie wilde de kerk + pastoriewoning + tuin in één koop verkopen. Ook moesten we dan een exploitatie voor de toekomst laten zien. Zover waren we toen nog niet en je praat over een hele andere begroting, want de pastorie zou door het bestaande huurcontract en het hoge energieverbruik voor ons eerder een kostenpost dan een interessante investering zijn. Bovendien hadden we dan veel meer geld van de Meddonaren gevraagd.
Nu kunnen we het bedrag nog enigszins beperken (omgerekend 133 euro per inwoner) en hebben we straks als eigenaar ook de mogelijkheid om subsidies aan te vragen. Van het Joosthuis hebben we een toezegging en verder bestaan er nog fondsen als het Cultuurfonds of subsidies via de gemeente of provincie. Deze subsidies maken ook deel uit van onze begroting. Maar eerst moet de koop rond zijn. Doneer jij ook?
Wil je de begroting inzien, dan mag je contact opnemen met Coby Belder via: 06 15 55 56 33 of belder_kats@wxs.nl
Op de social media / website van de Naoberkark (www.naoberkarkmeddo.nl) en deze website houden we iedereen op de hoogte van de tussenstand en of de koop doorgaat of niet.