Jaarlijks worden heel veel mensen via babbeltrucs opgelicht. Doel van de oplichters is om geld of waardevolle spullen afhandig te maken. Leden van toneelvereniging Tof Volk speelden enkele babbeltrucs na:
- Een oplichter doet zich voor als een medewerker van de thuiszorg die zonder afspraak aan de deur komt voor een gesprek. Wanneer mevrouw gaat koffie zetten, wordt haar pinpas uit haar tas gehaald. Later wordt mevrouw zogenaamd door de bank gebeld met de mededeling dat er iets met haar bankrekening aan de hand is. Ze krijgt de vraag of ze haar pinpas nog wel in bezit heeft. Dan ziet ze dat de pinpas weg is. Daarop reageert de ‘bankmedewerker’ dat haar pincode nodig is om de rekening te blokkeren….. -> zo heeft de oplichter dus je bankpas + pincode te pakken.
- Een postbezorger komt een pakketje brengen en jij als ontvanger moet een klein bedrag pinnen voor portokosten. Daarvoor wordt een geprepareerd pinapparaat gebruikt waarmee de pincode kan worden afgelezen. Tijdens het pinnen word je afgeleid en wordt je pinpas verwisseld…. -> zo heeft de oplichter dus je bankpas en pincode te pakken.
- Een meneer wordt gebeld door zogenaamd een bankmedewerker die vertelt dat er grote bedragen van de rekening worden gehaald. Er moet vlug gehandeld worden om erger te voorkomen, daarom stuurt de bankmedewerker een collega naar meneer om de pinpas + pincode op te halen…. -> zo heeft de oplichter dus je bankpas + pincode te pakken.
- Mevrouw krijgt een telefoontje door iemand die zegt van de politie te zijn. Deze persoon vertelt dat mevrouw het risico loopt dat er bij haar wordt ingebroken. Dus krijgt ze te horen dat een agent waardevolle spullen en geld bij haar komt ophalen om veilig te bewaren in een kluis op het politiebureau…. -> op die manier krijgt de oplichter jouw waardevolle spullen + geld (zonder inbraak) in bezit.
Nog vragen voor de politie?
Wijkagent Pascal Bleumink gaf na elke babbeltruc uitleg. Hieronder staan zijn belangrijkste tips:
- Doe nooit de deur zomaar open, gebruik een kierstandhouder en als je het niet vertrouwt, dan kun je die persoon om legitimatie vragen.
- Je mag altijd 112 bellen wanneer je het niet vertrouwt.
- Geef nooit je pincode af! De bank, de politie of welke instantie dan ook zal daar nooit om vragen.
- Op de website van de politie vind je meer informatie: Babbeltruc | politie.nl
Heb je nog vragen voor Pascal of wil je een keer met hem kennismaken dan kun je hem bereiken via het telefoonnummer 0900-8844.
Het was een zeer geslaagde middag waar ongeveer 80 geïnteresseerden bij aanwezig waren.
De spelers van Tof Volk en Pascal de wijkagent werden met een mooi boeket bedankt voor de medewerking.