MeddoLogin
                meddo op twitter  meddo op facebook   meddo op youtube   meddo op rss 

MeddoNet

Agenda

Januari 2023
ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
10
11
12
13
14
15
16
18
19
20
21
22
23
24
26
27
28
29
30
31

Twitter MeddoNet

weerstation meddo

HomeAgendaFoto albumsVideo kanaal

Meddo Video's op Youtube

Meer video's .....meddo op youtube   bz3C6sOxbnE

zzfoto bloemrijke berm foto Jan StronksBloemrijke bermen zijn mooi om te zien maar natuurlijk ook goed voor de biodiversiteit. Vanuit de gezamenlijke buurtschappen is het idee ontstaan om de bermen rondom aan de buurtschappen op te fleuren met wilde bloemen. Met een bijdrage vanuit Stichting Waardevol Cultuurlandschap Winterswijk (WCL) en in samenwerking met gemeente en ROVA is hieraan uitvoering gegeven.

Vergroten van de biodiversiteit

Het doel is om de bermen te voorzien van meer bloemen om de biodiversiteit te vergroten. En het straatbeeld meer op te fleuren. In de afgelopen jaren plaatsten we ook een aantal insectenhotels. Deze hotels combineren we nu met de bloemrijke bermen.

Meerdere locaties

Voor de buurschappen Ratum, Meddo en Corle zijn in overleg een aantal locaties bepaald om de berm in te zaaien met diverse soorten inheemse bloemen. Het gaat om locaties waar nu niet of nauwelijks bloemen voorkomen. Voordat er wordt ingezaaid worden de bermen verschraalt. Dit betekent dat de voedselrijke toplaag wordt verwijderd en aangevuld met schrale grond. Juist op plekken waar de bodem schraal is, lees voedselarm, betreft het een goede groeiplaats voor bloemen.

Winterswijke bloemen

Voor het inzaaien gebruiken we een zaadmengsel bestaande uit bloemen die in Winterswijk voorkomen. Hiermee sluiten we aan bij de soorten die al van nature in Winterswijk voorkomen. 

De margriet, blauwe knoop, grasklokje zitten in het mengsel. Bij de locaties plaatsen we een bordje over de bloemsoorten en geven we uitleg. De ingezaaide locaties volgen we op de ontwikkeling. We passen het beheer aan als dit nodig is. Zo voorkomen we de groei van ongewenste soorten, zoals jacobskruiskruid.

Meer informatie

De werkzaamheden starten begin maart 2022. En duren in totaal enkele weken. Voor informatie over dit project kunt u contact opnemen met Arjen Poelmans, beleidsadviseur Ecologie en Landschap. Hij is bereikbaar via zijn mailadres apoelmans@winterswijk.nl.