MeddoLogin
                meddo op twitter  meddo op facebook   meddo op youtube   meddo op rss 

MeddoNet

Agenda

Juli 2021
ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Twitter MeddoNet

weerstation meddo

HomeAgendaFoto albumsVideo kanaal

Meddo Video's op Youtube

Meer video's .....meddo op youtube   bz3C6sOxbnE

Poster Boern van Gisternklein“Geen romantisch maar een eerlijk boerenverhaal”

Stichting de Panoven Meddo heeft op donderdag 30 januari Fons Rouwhorst en Henk Graaskamp uit Vorden uitgenodigd. Zij komen met het Klankbeeld ‘Boer’n van gister’n - Alles geet veurbiej‘ , in Zalencentrum Spiekerman in Meddo. Stichting de Panoven Meddo heeft 10 jaar gelden de droogschuur ”Het Panhoes” gerestaureerd, in de schuur is te zien hoe tot ruim honderd jaar geleden dakpannen gemaakt werden. Op aanvraag worden rondleidingen gegeven en een demonstratie hoe het dakpannen maken in zijn werk ging. 

We zijn heel blij dat we het klankbeeld naar Meddo hebben kunnen halen, want de belangstelling voor dit klankbeeld over het boerenleven van vroeger in de Achterhoek is bijzonder groot. 
U wordt met beeld en geluid teruggevoerd naar het leven op het platteland van vóór de Tweede Wereldoorlog. Voor enkele aanwezigen zullen jeugdherinneringen opgefrist worden, voor velen zal het een levendige illustratie zijn bij de verhalen die ze van hun ouders hoorden.

Dit klankbeeld steekt met kop en schouders uit boven het gemiddelde. Fons Rouwhorst en Henk Graaskamp hebben een zorgvuldige keuze gemaakt uit het gekiekte verleden en de gekozen beelden gerangschikt op het ritme van de seizoenen. De ‘gesproken onderschriften’ - in dialect maar in combinatie met de beelden voor iedereen verstaanbaar- rijgen de beelden aaneen tot een vloeiend verhaal. Zo’n vakkundig samengesteld klankbeeld is geen surrogaat voor het medium film; het laat beelden aan je geheugen kleven.

Voor de oorlog is er niet veel veranderd binnen het boerenbedrijf.
Het hooien, zichten, poten en zaaien wordt belicht. En uiteraard is er aandacht voor de opkomst van de dorsmachine. Nu zal menigeen zich afvragen hoe de boerenvrouwen van vroeger het werk allemaal voor elkaar kregen. Ze moesten hout verzamelen voor de kachel en het fornuis, men stond urenlang kromgebogen boven het waswater met de hand de enorme was te doen.  Ander werk was: het bijhouden van moes- en bloementuin, melken, slachten, karnen, ze waren nooit klaar en je vraagt je dan ook af hoe de boeren en boerinnen moed hielden.
Het klankbeeld neemt u mee naar het leven in en om de boerderij en het werk op het land in een groot aantal facetten. We zien koeien die karren en ploegen trekken, kinderen die - in de touwen - eggen voortzeulen. In beeld komt de paastijd, die gevierd wordt met veel eieren. Eieren, die niet zoals tegenwoordig in de winkel voor het oprapen liggen, maar die gedurende lange tijd moesten worden opgespaard. We zien ook spelende kinderen met tollen, ballen, krijt, knikkers en touw. ‘De kindertijd duurde maar kort”. Vanaf hun twaalfde jaar werden ze ingezet op de boerderij.
Maar ook de feesten, de rituelen rond geboorte en dood, de noaberhulp, de huisslacht en de invloed van de weersomstandigheden worden helder belicht.
“Het was hard werken en armoedig, maar zoveel gemoedelijker en gezelliger dan tegenwoordig”, is een véél gehoord commentaar na afloop van de vertoning. Maar toch verlangt niet iedereen terug naar vroeger. Het is veurbei ‘j, het geet wieder.
Het publiek boeien en ontroeren dat is wat Henk Graaskamp en Fons Rouwhorst met het klankbeeld  “ Boer’n van Gister’n - Alles geet veurbiej ” willen bereiken. 

De avond begint om 20:00 u en de entree is € 6,-. De opbrengst van deze avond komt ten goede aan Stichting de Panoven Meddo.