hanWie herkent de volgende situatie niet: u bent op zoek naar iemand die u met de auto naar een familielid in een dorp 14 km verderop kan brengen voor een spontaan kopje koffie. De bus rijdt 1x per 30 minuten, en naar de bushalte lopen kost u eigenlijk te veel tijd en energie… Fietsen is te ver… U heeft uw dochter gebeld, maar die moet haar kinderen ophalen van school. Wat nu? Het zou toch jammer zijn als dit bezoekje niet door kan gaan… Speciaal voor dit soort ‘spontane mobiliteitsvragen’ heeft de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) een app voor de smartphone ontwikkeld met de naam ‘InstApp’.

Via deze app kunt u eenvoudig zien wie er in uw omgeving tijd heeft om u thuis op te pikken en u naar uw afspraak te brengen. In de app ziet u ook meteen wie deze persoon is (foto + korte persoonsomschrijving).Wat blijkt in de hierboven beschreven situatie? De persoon die tijd heeft om u te rijden is de dame die op vrijdag altijd in de bloemenzaak in het dorp werkt en toevallig ook een vriendin van uw buurvrouw! U stuurt haar een verzoek tot meerijden en binnen 10 minuten staat ze voor uw deur. Nog eens 15 minuten later (het was een aangename, gezellige rit), zit u gezellig aan de koffie bij het familielid dat u graag wilde bezoeken.

InstApp is een app die – anders dan andere mobiliteitsapps – uitgaat van de band die mensen in de gemeenschap met elkaar hebben.De meeste mensen rijden nu eenmaal liever met een bekende mee,dan met iemand die ze totaal niet kennen. De app laat zien wie uw‘chauffeur’ is – andersom kan hij of zij ook zien wie er in de auto stapt. De app is eenvoudig in gebruik. Iederegebruiker moet éénmaal een profiel aanmaken, daarna is het in principe één druk-op-de-knop om uw rit te plannen.Interesse? Meld u dan aan voor de testmiddag op 20 april.

Op vrijdag 20 april komt de HAN naar Meddo om samen met inwoners InstApp uit te proberen. Hiervoor zijn we opzoek naar chauffeurs die willen rijden èn mensen die graag een rit willen maken met InstApp. De HAN zal ook zorgenvoor een aantal chauffeurs. We starten om 13.00 uur in Café Restaurant Spiekerman met koffie en uitleg over InstApp. Neem uw smartphone mee,dan kunt u de App op uw mobiel installeren. Daarna gaan we aan de slag. Rond 16.30 uur sluiten we samen af met een drankje. Onder alle deelnemers verloten we een VVV cadeaubon.

Om de middag in goede banen te leiden vragen wij u zich van tevoren aan te melden via [email protected] via telefoon: 06 33 72 27 83. Heeft u nog vragen? Neem dan ook contact op via dit emailadres of telefoonnummer.

Vriendelijke groet,

René Bakker, Renée van Os en Gideon Visser

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen