MeddoLogin
                meddo op twitter  meddo op facebook   meddo op youtube   meddo op rss 

MeddoNet

Agenda

December 2018
ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
19
20
21
22
23
› Kerstconcert
20:00
Datum :  23 december 2018
24
25
26
27
28
29
30
31

Twitter MeddoNet

weerstation meddo

HomeAgendaFoto albumsVideo kanaal

Meddo Video's op Youtube

Meer video's .....meddo op youtube   bz3C6sOxbnE

IMG 2584

De  afgelopen anderhalf jaar is uitvoerig aandacht besteed aan het ‘250 jaar grens’ jubileum. Door verschillende Duitse Heimatvereine en Nederlandse historische verenigingen is bijvoorbeeld gezamenlijk een reizende tentoonstelling georganiseerd. Ook konden liefhebbers via een zestal ‘Wanderungen von Grenzstein tot grenssteen’ de hele historische grens van Suderwick / Dinxperlo, via Oeding / Kotten en Zwillbrock naar Niekarke (Rekken / Oldenkot) lopen.

In het kader van het bijzondere grensjubileum heeft de Heimatverein Vreden in samenwerking met de Werkgroep Meddo’s Verleden het plan opgevat samen een gedenksteen te plaatsen. Deze nieuwe 'grenssteen’ staat aan de staatsgrens, naast het fietspad van de ‘groene grensovergang’ aan de zuidoostelijke rand van het Zwillbrocker Venn (bij ‘Brus’), nabij knooppunt nummer 48 van de knooppunten-fietsroute Achterhoek.


Op de zandstenen gedenksteen zijn de historische datums van het grensjubileum vermeld, samen met de wapens van de beide grensgemeenten Vreden en Winterswijk.
De beide verenigingen hechten zeer aan een goede grensoverschrijdende nachbarschaftliche verstandhouding en samenwerking. Ze zijn dan ook blij dat het gelukt is om de gedenksteen te verwezenlijken. Dat is mede mogelijk geworden dankzij de financiële ondersteuning van de EUREGIO, die een gezamenlijke aanvraag daartoe positief waardeerde.

Na een wandeling door een twintigtal geïnteresseerden van het kerkje in Zwillbrock naar de te onthullen grenssteen sprak August Elsinghorst namens de Werkgroep Meddo’s Verleden de volgende woorden:

Goeiemeddag dames en heren,

Welkom iedereene, vertegenwoordigers van de gemeentes Vreden en Wenterswiek: Burgermeister Christoph Holtwisch, Erster Beigeordneter Bernd Kemper en wetholder Wim Aalderink, leden van de verschillende heimat- en historische verenigingen oet disse regio, de naobers en de pers.

250 joar grenze hebbe wi’j de de laatste jaoren intensief herdacht, een prachtig initiatief, ontstaone in Kotten en Burlo.

Wi'j bunt hier vanmeddag bi'j mekare veur de onthulling van ne biezonderen gedenksteen.
In dit gebied wonn vrogger één volk, de Nedersaksers. De leu hadden één taal, wat wie noo plat neumt. Zee hadden dezelfde namen en dezelfde soort huuze en zee leafden op dezelfde maneare van hun grond en beeste.
En natuurluk hadden de dörpkes onder mekare wal eens pradderi’je ovver ut veane, ovver de heideplaggen en ut bos en ok ovver ut veld woar ze hun keuje en scheupe leten weiden.
Dit volk leaven onder twee hearschoppen, den enen heurn bi'j Munster en den andern bi''j Gelderland. Dus al dee kleine ruzies tussen de dörpkes worden ton in ens belangriek .
Ne grenze mos der kommen, duudeluk markeerd met dikke peule.
En elk land ging zien eigen weg. De leu verandern van geleuf, van taal en van geschiedenis. De verschill’n worden steeds groter en soms worden der met mekare evochten.
Maor toch, de leu an beide kanten van de grenze hadden mekare neudig, veur de karke, veur ut wark en de handel en ok worden ovver de grenze de familie bezocht en ok etrouwd.
En in moeilukke tieden heelpen wi'j mekare voort met de smokkel van dee dinge woar an de andere kant tekort an was.
Ut bleef één volk dat nog steeds in de olde taal met mekare kan communiceren en dee, ok noo nog, vriendschappen onderholt en opni'j afsluut.
Doarumme stoat wi'j vandage bi'j dissen ni'jen steen, noo neet as teken van onderling verschil, moar as teken van vriendschap.
Een herinneringssteen an 250 joar grenze, maor veural ter herinnering an de onderlinge vriendschap welke wi'j mot koesteren en oetbouwen. Vriendschap waorvan de tied ons hef e'leard dat ut neet altied vanzelfsprekkend is.
Dus gin grenssteen, moar ne verbindingssteen met ut doel dat wi'j ons openstelt en neet afschermt. In moderne woorden ezeg: de grenze is gin bedreiging moar biedt kansen.
Wi'j van de werkgroep Meddo's Verleden bunt bli'j met dit idee van de HeimatvereRegio Internet TVin Vreden en ondersteunt ut van harte. Graag gef ik noo ut woord an Guido Leeck van de heimatverein Vreden.

Dank u wel

Na te toespraak van de heer Leeck werd de steen onthuld onder groot applaus van inmiddels 50 geïnteresseerden en genodigden. Na de steen op een goede manier "nat" gemaakt te hebben werd te voet vertrokken naar boerderij Goossens waar een drankje en een pillewegge genuttigd werden. Afgesloten werd met een bezoek aan het Panhoes waarop verschillende bikkels de terugtocht naar het Zwillbrock te voet af legden. De organisators kunnen terugkijken op een geslaagd initiatief.

Voor foto's kijk hier

Voor een filmpje kijk hier

Filmpje van regio internet tv: hier